De Vrije Watering: nieuwe wijk in Poelenburg

Gepubliceerd op 6 oktober 2022

Aan de oostkant van Poelenburg komt een nieuwe woonwijk: De Vrije Watering. In de wijk komen 64 (zelfbouw)woningen en 35 sociale huurappartementen voor ouderen. Het college van burgemeester en wethouders is akkoord met het ontwerpbestemmingsplan hiervoor. Hierin staat wat er wel en niet in dit gebied gebouwd mag worden. Wethouder Wessel Breunesse: ‘De nieuwe wijk wordt heel groen. En er komt genoeg ruimte voor water door wadi’s en sloten die de wijk aan drie kanten omringen.’  

Het ontwerpbestemmingsplan ligt vanaf 20 oktober voor 6 weken lang ter inzage. Dat betekent dat iedereen het plan tijdens die 6 weken kan bekijken en erop kan reageren. Dat kan hier, via de pagina met bekendmakingen op zaanstad.nl. Wilt u liever de papieren versie van dit ontwerpbestemmingsplan komen bekijken? Vul dan het contactformulier in op www.zaanstad.nl, dan nemen wij contact met u op.

GROEN & WATER

De Vrije Watering wordt een kleine buurt, verbonden met de rest van de wijk. De huizen komen om groene binnenhofjes heen. Langs de oever van de Watering komt een openbare wandelroute. Het water trekken we op een aantal plekken door tot aan de straat Poelenburg. Op deze manier komt het landschap dichterbij. In de oeverzone komt een speelplek voor jonge kinderen, direct bij de woningen. Ook komen er nieuwe bruggen. Deze gaan de oever verder verbinden via de Sultan Ahmet moskee tot aan de buurttuin en het Krajicek Playground.

ZELFBOUW & SENIOREN

Het appartementencomplex aan de noordzijde is voor senioren. Zo kunnen oudere bewoners in de wijk blijven wonen en komt hun woning vrij voor andere woningzoekenden.  De eengezinswoningen zijn zelfbouwwoningen. Over de manier hoe deze woningen worden verkocht wordt nog nagedacht.

DIVERSER WONINGAANBOD

Het plan De Vrije Watering levert en belangrijke bijdrage aan de doelstellingen van het Pact Poelenburg Peldersveld. Een van de ambities van het Pact is om de kwaliteit van de woningvoorraad te verbeteren en een meer divers woningaanbod te realiseren.

Impressie van de nieuwe wijk De Vrije Watering in Poelenburg

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl