'Ik heb nu een doel, voel me weer vrij'

Gepubliceerd op 24 juni 2021
Afbeelding

Armoede en participatie

Een paar maanden terug sprak Patricia Hoogvliets met Bregje van Leeuwen. Bregje is van het Sociaal Wijkteam in Poelenburg en Peldersveld. 'Patricia zat in de bijstand en had nergens zin in. Ze was depressief', zegt Bregje.

Hoe gaat het nu met Patricia?

Vandaag stapt een vrolijke vrouw binnen bij het Sociaal Wijkteam. Ze heeft een taart in haar handen. De taart is van haar eigen bedrijfje: Delicias Pastries and Sweets. ‘We zien nu een andere Patricia. Een groot verschil met een half jaar terug’, zegt Bregje.

Hoe kwam het zover?

Patricia: ‘Ik had altijd gewerkt, tot ik ziek werd. Ik werd daarom afgekeurd. Werken ging niet, door de pijn, oververmoeidheid en slaapproblemen. Maar uit het niets moest ik weer een baan zoeken. Ik had nog steeds dezelfde klachten. Ik raakte daarom in een depressie. Ik vond het moeilijk om de hele dag thuis te zitten.’

Patricia kreeg hulp

Hulp kwam vorig jaar van twee kanten. Patricia ontdekte de kerk ‘God’s Word Centre’. Zij kreeg steun van haar mede-gelovigen. Ook hielp het Sociaal Wijkteam haar. Bregje van het Sociaal Wijkteam helpt mensen in de bijstand. Zoals Patricia. ‘Ik maak een plan zodat deze mensen weer gaan werken.’

We proberen iedereen te helpen

Een tijd terug ontvingen 1200 bewoners in Poelenburg en Peldersveld een bijstandsuitkering. Dat was een kwart van het totaal aantal mensen in Zaanstad. De Sociale Wijkteams spraken sommige mensen met een uitkering al jaren niet. Sinds 2018 doen we dat anders. We proberen iedereen te helpen aan een baan. Of dat zij weer op een andere manier gaan meedoen.

Patricia wilde een eigen bedrijf starten

Patricia wilde mét een uitkering haar eigen bedrijf starten. Bregje vroeg hiervoor toestemming. Patricia zegt dat de gemeente haar helaas niet hielp. ‘Je moet alles zelf doen en betalen.’ Volgens Bregje kreeg Patricia inderdaad geen geld om een bedrijf te starten, omdat je daarvoor een goed ondernemingsplan moet hebben.

Hoe lukte het haar toch?

Patricia: ‘Bakken was al jong mijn hobby.’ Zij begon in 2020 in haar eigen keuken te bakken. Al snel krijgt ze zelfs uit Amsterdam opdrachten. Voor prachtige zelfontworpen taarten, Surinaamse koekjes en cupcakes. ‘Van mijn familie heb ik een eigen website cadeau gekregen. En ik sta op Facebook en Instagram.’

Patricia voelt zich een andere vrouw

Patricia heeft met haar bedrijf nog steeds een laag inkomen. Toch voelt ze zich een totaal andere vrouw. ‘Ik ben weer blij en heb nu een doel. Ook de kerk heeft daar verandering in gebracht. Geloof in eigen kunnen en doorgaan. Dat hebben zij me meegegeven.’

Uit de uitkering

Patricia: ‘Ik wil wel uit die uitkering.’ Ze hoopt na corona veel opdrachten te krijgen voor haar bedrijf. Zoveel, dat ze straks zelfs ‘nee’ moet verkopen.

We willen dat bewoners weer meedoen

‘Het is fijn als we alle bewoners die in de bijstand zitten, kunnen helpen’ zegt Bregje. Door ze te geven wat ze nodig hebben. Maatwerk noemen we dat. Ook in Poelenburg en Peldersveld. Zo hopen we dat bewoners weer gaan meedoen in de samenleving.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl