Verhalen

Cultuur, muziek en sport brengen mensen bij elkaar

Gepubliceerd op 29 november 2022

Gerard Lommerse van FluXus: ‘Vorig jaar kregen we de vraag of FluXus kon meedenken over de invulling van het Darwinparkfestival. Samen met Yasin Serin van Mystiek Productions en Outdoor Cinema is het in relatief korte tijd gelukt om een programma te ontwikkelen. Het is essentieel om een dergelijk festival te organiseren met partners in de wijk. Anders werkt het niet. Vorig jaar was het een groot succes met drieduizend bezoekers. Dit jaar hopen we op 17 december ook vele bezoekers in het skatepark in het Darwinpark te ontvangen. En dat het festival weer een stapje verder komt.’

De wijken in

‘We werken graag in de wijken. Cultuur is heel belangrijk. In Poelenburg en Peldersveld is het beeld van FluXus een vrouw van middelbare leeftijd die vioolles geeft. Zo zien de mensen daar het in elk geval. Heel veel mensen komen niet bij ons. Zo ken ik heel veel jongerenwerkers en de mensen van de sociale wijkteams in Poelenburg, Peldersveld en andere wijken. We weten dat muziek, sport en eten mensen bij elkaar kan brengen. De uitdaging is om talentvolle mensen te vinden in de wijken die je kan inzetten voor de workshops en op het podium van het Darwinfestival. Je geeft jongeren en kinderen de kans om workshops te volgen, zoals storytelling, styling, rappen, schilderen, dansen, graffiti en huttenbouwen. Wanneer we talent vinden in de wijk, dan is het mooi als ze daarna betaald workshops kunnen geven in heel Zaanstad. Talentvolle jongeren in de wijken presenteren zich op het open podium. En de Sociale Wijkteams vinden vrijwilligers voor de kraampjes met eten.’

Burak Dolutas

‘In coronatijd leerden we Burak Dolutas kennen. Hij is een erg goede muzikant en hij geeft ook muziekles. Burak speelde vorig jaar op het festival met Ten Hut. In coronatijd hebben we met hem buitenconcerten geprogrammeerd voor de flats in Zaanstad. Zo is hij in ons netwerk gekomen. Het is mooi dat ons netwerk uitgebreid wordt.’

Divers publiek

‘Je hoort vaak dat het zo moeilijk is om mensen van andere culturen in het theater of de muziekzaal te krijgen. Het is eigenlijk heel simpel. Programmeer bijvoorbeeld een Marokkaanse, Libanese, Turkse of Egyptische band of een cross-over band en je trekt een gevarieerd publiek. De culturen bieden een vergelijkbare kwaliteit als Beethoven, het klinkt alleen anders.

Vorig jaar rekenden we op een paar honderd mensen, maar er kwamen drieduizend mensen. Dat ging bijna vanzelf, mensen spraken er nog lang over. Ook was het mooi dat er veel gezinnen kwamen.

De stadsprogrammeur gaat dit jaar voor gevarieerde bands op het podium. Meer mensen bij FluXus zijn er dit jaar bij betrokken. Bij de techniek op het podium is de Flux betrokken. Vorig jaar kwam er veel talent bovendrijven tijdens het open podium. Het is mooi als ze doorstromen naar het podium van de Flux.

In Zaanstad leven mensen uit ruim 180 verschillende culturen. De cultuur ligt voor het oprapen. Jammer genoeg leven ze op eilandjes. Er zijn nog té weinig verbindingen. Iedereen heeft wel een beeld van elkaar. Maar zó komen we niet verder. Bij het festival zoeken mensen elkaar juist op.’

Programma Darwinparkfestival

Op zaterdag 17 december vindt het Darwinparkfestival plaats in het Darwinpark. Er is een (food)markt met kraampjes, waar je kunt proeven van verschillende culturen en leuke spulletjes kunt kopen. Overdag zijn er verschillende kinderactiviteiten en als ouder kun je even lekker relaxen. ’s Avonds is er livemuziek voor iedereen!

Locatie: Het festivalterrein is op en rond het skatepark in het Darwinpark, De Weer 82, Zaandam.
Gratis: Het Darwinparkfestival is voor iedereen en daarom zijn toegang en alle activiteiten gratis. Jongeren onder de 16 jaar zijn welkom onder begeleiding van een volwassene.
Bereikbaarheid: Er is weinig parkeerruimte in de buurt. Kom lopend, met de fiets of met OV.

Programma

Vanaf 13:00 uur - Markt met eten en verkoop van producten uit de buurt
13:00 - 16:30 uur - Sport, spel en springkussens
13:00 - 16:00 uur - Workshops Henna zetten, schminken, dans, styling, schilderen (Ebru), hutten bouwen, percussie, graffiti.
15.00 - 16:00 uur - DJ Seduction
16:00 - 16:10 uur - Opening (door wethouder Cultuur Wessel Breunesse)
16.10 - 17:00 uur - Open Podium (ter plekke aanmelden)
17:05 - 17.20 uur - Zaanse Stadsdichters en Spoken Word
17:25 - 17:40 uur - DIALORIAN (Singer/Songwriter)
17:45 - 18:00 uur - Luca Takes (Alternative pop)
18:05 - 18:20 uur - Eliza Romeo (Urban)
18:25 - 18:40 uur - Ninemay (Rap & Hip Hop)
18:45 - 19:00 uur - Bryan Richard (Rap)
19:20 - 19:50 uur - Dost Meclisi (Anatolische muziek)
20:10 - 20:40 uur - Aura (Americana)
21:15 - 22:00 uur - Group of Friends (Wereldmuziek/Improvisatie)
22:00 uur - Einde

Eten is van 13:00 tot 20:30 uur en drinken tot 21.45 uur te verkrijgen bij de kraampjes en de bar. Het meebrengen van eten en drinken wordt niet op prijs gesteld.

www.darwinparkfestivaI.nl
Instagram & Facebook @darwinparkfestival @poelenburgpeldersveld


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl