Verhalen

Huurder aan Zet

Gepubliceerd op 29 november 2022

Iedereen wil prettig wonen. In zijn of haar huis, maar ook in de wijk! Huurders van Rochdale, ZVH en Parteon hebben plannen gemaakt waarmee zij Poelenburg en Peldersveld mooier, socialer, groener en fijner willen maken. Iedereen kan tot 5 december maximaal twee stemmen uitbrengen Het plan met de meeste stemmen wint en wordt op 20 december bekendgemaakt.

Wil je in 1 minuut horen wat de plannen van de inzenders zijn? Bekijk het op Facebook of Instagram.

Clara de Kip glijbaan

Paul Laport van het Zaans Natuur Milieu Educatie Centrum: ‘Volgend jaar gaan we met het museum verhuizen naar de nieuwbouw, waarvoor we materiaal gebruiken van een afgebroken school in Assendelft. De oude speelplaats wordt leefgebied voor onze dieren. De nieuwe natuurspeelplaats is al klaar. Daar kunnen kinderen klimmen, klauteren en met een pontje varen. Er ontbreekt alleen nog een glijbaan voor kleine kinderen.

Tienduizenden schoolkinderen hebben de afgelopen twintig jaar kennis gemaakt met tante Clara de kip. Er kwam af en toe een nieuwe kip, zoals Piep en Poep. Wat zou het prachtig zijn als Tante Clara in de vorm van een glijbaan terugkomt in de speeltuin.’

STEM HIER!Nietjes voor de Pharus

Sjoke Zondervan woont al 24 jaar in de flat Pharus. ‘De flat is van binnen zo mooi gemaakt. De speeltuin is ook helemaal opgeknapt. Zomers is het hier altijd druk buiten met buurtbewoners. De flat is een dorp op zich, en buiten ontmoet je elkaar. We wilden daarom graag picknicktafels. Die staan er nu al, zo leuk! Het is fantastisch hoeveel mensen hier bij elkaar komen, dit is zo belangrijk en zo gezellig.

Nu alles er steeds beter uit ziet, zou ook het fietsenrek vervangen kunnen worden. Met ‘Nietjes’, dit zijn hoge fietsbeugels zodat fietsen niet omwaaien, ziet het er een stuk beter uit.

Na het indienen van mijn plan bij Huurder aan Zet werd ik ook gevraagd om mee te denken. Eerder heb ik ook wel eens gedacht om zitting te nemen in een commissie, maar dat sprak me toch niet echt aan. Nu ik zie dat er goed wordt geluisterd, wil ik graag meepraten. Er wordt nu immers actie ondernomen. Ook zie ik dat er een instroom komt van nieuwe bewoners die bijdragen aan de wijk. Iedere zaterdag wordt er vuil geraapt. Dit is een goede ontwikkeling.’

STEM HIER!


Jan en Henk gaan voor een groene watertank

Jan en Henk wonen in het complex Dobbeven. ‘Rond het complex hebben we 1000 m2 tuin. In de zomer gebruiken we hiervoor heel veel water, wel duizenden liters per jaar. Het is een enorme verspilling om drinkwater te gebruiken terwijl we regenwater zouden kunnen opvangen in een ondergrondse of bovengrondse tank. We willen een groene omgeving, dat is belangrijk in een milieu waar het steeds warmer wordt. In de buurt zien we al heel veel straat en stenen, daarom is onze tuin zo belangrijk. We werken hier in de tuin met twee mannen en negen vrouwen van 70 tot 85 jaar. Met een gieter water lopen wordt voor sommigen ook te zwaar. Een watertank zou de oplossing kunnen zijn.

De buurt is ook heel blij met onze tuin, we krijgen vaak complimenten over hoe we het onderhouden. We hebben mooie bomen en zelf fruitbomen geplant. Wanneer de tijd rijp is, plukken we de appels om er appelmoes van te maken. Dan gaan we met bakjes de flat rond. We zijn hier echt in onze sas met onze tuin, waar we zomers veel plezier van hebben. Voor bewoners is het een rustpunt en een ontmoetingsplek.’

STEM HIER!


Social sofa Brandaris

Yunus van de Bewonerscommissie van de Brandaris: ‘In het complex zijn meer dan 300 appartementen. In de speeltuin zijn maar twee picknicktafels. We zouden elkaar graag meer willen ontmoeten. Daar is de ruimte voor de flat ideaal voor. Het lijkt ons een erg leuk idee om samen met de bewoners een Social Sofa te maken. Zo verhoog je de sociale cohesie. En daarna kun je lekker samen met elkaar op de bank genieten.

Op zondagmiddag 18 december organiseren we vanwege dezelfde reden samen met studenten via het Zaans Museum een internationale foodmarket. We hopen daar veel mensen te zien die genieten van lekkere internationale keukens.’

STEM HIER!


Inloophuis De Bron wil een groene oase

Annemarie van Nieuwamerongen: ‘Veel mensen uit de wijk kennen het inloophuis niet. Daar willen we graag iets aan doen. Naast het inloophuis hebben we een kaal saai stukje grond. Dit kan veel leuker worden. Buurtbewoners zeggen vaak dat ze graag fruitbomen willen en een kruidentuin. Hoe mooi is het als we deze kale vlakte kunnen omvormen naar een gezellige plek met picknicktafels waar we bij elkaar kunnen komen?’

STEM HIER!


Bewoners Heinsiusstraat willen een bloemenzee

De bewoners van de Jasperstraat, straat Poelenburg en Lobeliusstraat hebben van de gemeente planten gekregen om de perken naast het complex op te vrolijken. Rond het grasveld zijn nog lege stroken. De bewoners willen deze graag vullen met bloembollen, zodat het er vrolijker uit komt te zien. De picknicktafels die nu in de volle zon staan willen ze graag verplaatsen naar de rand met bomen zodat je met zonnige dagen elkaar wel gezellig treft in de schaduw van de tuin.

STEM HIER!Inloophuis 2=1 heeft twee plannen

Het vuil rond de containers is een doorn in het oog van veel mensen. Daarom willen de bezoekers van het inloophuis rond containers een bloemenperkje aanleggen. Wanneer het er gezellig uit ziet, dan wordt er minder of geen vuil gestort. Een ander idee is om samen een gedicht te schrijven. Het mooiste gedicht kan dan een goede plek krijgen op een saaie muur in de wijk.

STEM HIER!

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl