Verhalen

Banenmarkt: 270 werkzoekenden en 27 bedrijven treffen elkaar op Poelenburg Beach

Gepubliceerd op 26 oktober 2022

‘In zes weken tijd hebben we een Banenmarkt georganiseerd op Poelenburg Beach.’ 

Sylvia Dekker en Maja Matosevic: ‘Toen we starten met de organisatie zeiden sommige critici dat hier hooguit tien mensen uit de wijken op af zouden komen. Dat werden er meer dan 270! Ons streven was dat tien mensen een baan zouden vinden. Het zijn er nu al minimaal dertig, en de teller gaat nog steeds door. En vele tientallen werkzoekenden schreven zich in voor een opleiding of bij een uitzendbureau. Bij ZW werktdoor hebben 14 mensen zich aangemeld voor advies en loopbaanbegeleiding. Hier komt zoveel meer uit voort. Iedereen is enthousiast.’

Donderdag 1 september

Maja Matosevic, opgavemanager bij het Pact, nam half juli contact op met Sylvia Dekker van Werkom. ‘Op zaterdag 3 september is er een Zomermarkt op Poelenburg Beach. We willen dan graag ook werkgevers uitnodigen. Zo komen ze in contact met werkzoekenden.’

Sylvia Dekker legde de vraag neer bij het ondernemersplatform NetwerkenWerk! Zaanstreek Waterland. Drie dagen later bleek dat er al vijftien werkgevers mee wilden doen. Maar dan wel op een doordeweekse dag zodat het personeel niet nog meer zou worden belast. Donderdag 1 september bleek ideaal.

Enthousiast vertellen Sylvia Dekker en Maja Matosevic: ‘In recordtempo werd een projectteam opgezet dat voortvarend aan de slag ging. Een logo en een flyer werden ontwikkeld door Evaline Alijn van The Socials. Bedrijven werden benaderd. En 1500 werkzoekenden in de omliggende wijken kregen een brief van de Gemeente Zaanstad over de Banenmarkt. Vanuit UWV en Werkom al 160 aanmeldingen. We waren blij verrast met de vooraanmeldingen.’

Met en voor de bewoners

Maja Matosevic: ‘We organiseren dit voor de mensen in de buurt. Met de mensen uit de wijken. De vrijwilligers van Poelenburg Beach hebben laten zien wat ze kunnen. Ze hebben fantastisch meegewerkt.

De Fixbrigade heeft posters opgehangen. En Tamara Lomas heeft met vrijwilligers flyers uitgedeeld. Het werkt heel goed dat zij het gesprek aanging met mensen.

Er zijn veel netwerken die geholpen hebben om de Banenmarkt bekend te maken, zoals de stichting Animo, de moskee Sultan Ahmed en de scholen. Mensen waren zo enthousiast dat onze berichten via allerlei whatsappgroepen werden gedeeld.

Het werd een gezellig netwerkevent met een dj, een streetartkunstenaar,hapjes van het Sociaal Wijkteam en een pizzeria. We hadden tenten neergezet, maar gelukkig was het prachtig strandweer tijdens de Banenmarkt op Poelenburg Beach.’

Laagdrempelig met toekomstperspectief

Sylvia Dekker: ‘Er waren 27 werkgevers uit de zorg, beveiliging, bouw, techniek, vervoer, detailhandel en productie. We hebben vooral bedrijven benaderd met functies met een laag instapniveau, zoals mbo 1 of 2. Ook de werkleertrajecten van Werkom waren erbij. Zo kunnen mensen makkelijk aan de slag en is de kans groot dat ze worden aangenomen. Verschillende bedrijven boden ook een opleiding aan, zodat je leren en werken kan combineren.

Werkzoekenden kwamen kijken wat er in de aanbieding was. Ze hoefden geen cv te laten zien. Wanneer er een klik was, dan kon er een gesprek volgen. Zo werden mensen enthousiast.

Een mooi voorbeeld is dat we al eerder via Werkom mensen wilden werven voor de opleiding Buurtdiensten. Eerder konden we hier niemand voor vinden. Tijdens de Banenmarkt kregen we 20 inschrijvingen voor het werkleertraject.

Techgrounds had ook 20 inschrijvingen. En de uitzendbureaus hadden er samen meer dan 90. Ook andere bedrijven waren tevreden over de belangstelling.’

Samen sterk

‘Het was erg leuk om te zien dat werkgevers kandidaten naar elkaar doorverwezen wanneer ze het gevoel hadden dat iemand elders beter op z’n plek was. De sfeer was zo goed. De meeste bedrijven kennen elkaar door het ondernemersplatform NetwerkenWerkt. Ze gunnen elkaar succes. Er was een positieve vibe.

We hebben nu al reacties van bedrijven die op 1 september niet konden deelnemen dat ze de volgende keer er graag bij zijn.

Maja Matosevic besluit: ‘De Banenmarkt geeft zoveel energie. Het heeft zoveel meer opgeleverd dan alleen het koppelen van werkgevers aan werkzoekenden. Veel werkzoekenden zijn kwetsbaar. Op de Banenmarkt lieten bedrijven zien dat er ook voor hen van alles mogelijk is. Korte lijntjes werken!’

BEKIJK HIER DE AFTERMOVIE VAN DE BANENMARKT

Donderdag 16 februari 2023 organiseren we de volgende Banenmarkt in de wijk.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl