ARMOEDE & PARTICIPATIE

Meedoen voor een zonnige toekomst

Meedoen in de samenleving, bijvoorbeeld door een opleiding te volgen, een baan te hebben of vrijwilligerswerk te doen. Zo kunnen mensen goed voor jezelf zorgen en dit zorgt voor geluk. Geen zorgen hebben over geld is ook belangrijk voor geluk, omdat stress dan wordt vermindert. Daarom willen we helpen om geldproblemen te voorkomen of op te lossen. We helpen bijvoorbeeld mensen om gezonder te leven, kinderen om hun school af te maken en mensen aan een baan te komen.

Dat kost soms even tijd, maar we willen de kinderen van nu een hoopvolle toekomst geven. Om dit te bereiken, moeten we allemaal hard samenwerken. In Zaandam-Oost doen we het volgende:

WERK


Bemiddeling naar werk

Op verschillende momenten in het jaar kunnen mensen die werk zoeken kennismaken met verschillende bedrijven. In 2023 hebben bijvoorbeeld 371 bezoekers 38 bedrijven ontmoet tijdens een Banenfestival.

Werkgevers Service Punten

De Werkgevers Service Punten (WSP’s) Groot Amsterdam en Zaanstreek-Waterland willen meer samenwerken. Ze willen gezamenlijk werkgevers benaderen, elkaars leerwerktrajecten gebruiken en samen evenementen organiseren.

Participeren met Perspectief  

De gemeente roept inwoners met een uitkering op om aan de slag te gaan naar hun vermogen. Als iemand kan werken, helpt Werkom hen bij het vinden van betaald werk. Als dit (nog) niet mogelijk is, gaat het Sociaal Wijkteam aan de slag om de inwoner te ondersteunen bij participatie in de wijk, op maat afgestemd.

Werkplaats Ambachten, opgezet vanuit Participeren met Perspectief

De Werkplaats Ambachten is een bekende en zichtbare plek in de wijk waar inwoners actief aan de slag kunnen. Het wordt voor en door bewoners geleid. Op dit moment vallen het onderhoudsteam, een beautysalon en een naaiatelier onder de werkplaats.

Fixbrigade

De Fixbrigade komt bij mensen thuis om maatregelen te nemen die hun energierekening verlagen. Dit kan zijn door het plaatsen van tochtstrips, het vervangen van lampen en het afstellen van de cv. Leerlingfixers worden begeleid door een ervaren fixer en krijgen zo de kans om te leren, met als uiteindelijk doel door te stromen naar betaald werk.

OPLEIDING


Opleiding in de Wijk       

Opleiding in de Wijk is een éénjarige mbo1-opleiding speciaal voor volwassen inwoners zonder diploma's. De opleiding is gericht op assistent dienstverlening, horeca of verkoop. Soms is er een voorbereidende fase nodig (pre-entree), dit wordt ook aangeboden. Het is mogelijk om door te stromen naar mbo2. De kosten van de opleiding worden betaald. Vorig jaar behaalden al enkele studenten met succes hun diploma. Elk jaar in september begint een nieuwe groep aan hun opleiding in wijkcentrum De Poelenburcht.

Pact Academy

In Zaandam-Oost zijn er veel sleutelpersonen die een belangrijke rol in de wijk spelen. Om hen te ondersteunen, wordt er samen met hen aanbod ontwikkeld. Dit aanbod is bedoeld om hen te helpen bij het vervullen van hun rol in de wijk. De Pact Academy is nog in ontwikkeling.

HULP


Punt in de wijk

Punt in de wijk wordt een lokaal en zichtbaar servicepunt waar inwoners kunnen binnenlopen als ze op zoek zijn naar werk, een studie, een bijbaan, of antwoorden op andere vragen, zoals over hun woonomgeving. De opening van Punt in de wijk staat gepland in 2024.

Lunches op school

Vanuit het signaal dat veel kinderen in Poelenburg en Peldersveld te weinig of geen eten in hun broodtrommel meekregen naar school, is het project ‘Lunches op School’ gestart. Vrijwilligers brengen elke week twee lunchpakketten naar basisscholen. Alle kinderen kunnen dan broodjes eten. Op deze manier krijgt iedereen een goede en gezonde maaltijd, zodat kinderen goed de dag kunnen doorkomen en beter kunnen leren.

Buurtmaaltijden en Maaltijden in de wijk

In het buurtcentrum kunnen mensen samen een voordelige maaltijd eten en elkaar ontmoeten tijdens buurtmaaltijden. Het participatieteam van Dock zorgt voor gratis warme maaltijden voor bewoners die zich geen warme maaltijd kunnen veroorloven. Deze maaltijden kunnen ze ook mee naar huis nemen.

Bewegen werkt

Een slechte gezondheid vormt een grote hindernis voor mensen met een uitkering in Poelenburg en Peldersveld om mee te doen naar vermogen. Werken aan een betere gezondheid moet een vast onderdeel worden om mensen in de uitkering weer mee te laten doen. Tijdens het ‘Bewegen Werkt Traject’ werken deelnemers aan hun gezondheid en doen ze tegelijkertijd werknemersvaardigheden op.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl