Dicht de kloof!

Gepubliceerd op 31 mei 2021
Afbeelding

Veilig Wonen

Oproep aan de Tweede Kamer en het Kabinet: help gemeenten en maatschappelijke partijen om de kloof te dichten tussen de mensen die vooruit gaan en die achterop raken.

Dat is in een notendop de oproep ‘’Dicht de Kloof!’’ die diverse burgemeesters, waaronder burgemeester Hamming, deze week deden aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer.

Eén miljoen Nederlanders in 16 kwetsbare gebieden hebben herstel en perspectief nodig zodat de gebieden waar zij wonen niet verder achterop raken bij de rest van het land. Eén van deze kwetsbare gebieden is Zaandam Oost (met de wijken Kogerveld, Rosmolenwijk, Zaandam Zuid, Pelder-Hoornseveld en Poelenburg). In de oproep wordt gevraagd om samen met bewoners, gemeenten en maatschappelijke partners een nationaal herstel- en perspectiefprogramma voor leefbaarheid en veiligheid op te richten, langjarige extra investeringen te doen en meer uitzonderingen in wetgeving en maatregelen mogelijk te maken.  Het plan is om zo snel mogelijk te starten met dit Herstel- en Perspectiefprogramma ‘Leefbaarheid en Veiligheid’. Dit is een feite de aanpak waarmee wij hier Zaanstad al begonnen zijn voor twee wijken in Zaandam Oost met het Pact Poelenburg-Peldersveld. Op deze website is daar meer over te lezen.

In Rotterdam-Zuid is een vergelijkbaar programma al bijna 10 jaar. Dit sterkt ons in de gedachte dat we met het Pact op de goede weg zijn. Het zou fantastisch zijn als de oproep van de burgmeesters zou leiden tot extra geld voor de 16 stedelijke vernieuwingsgebieden. Dit is hard nodig voor extra investeringen in de jeugd, het versterken van de arbeidsmarktpositie van inwoners, de kwaliteit en verduurzaming van woningen en het verbeteren van de veiligheid. Wij houden je hier op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl